Valtravieso Bodegas y Viñedos ligt in één van de mooiste en beste wijngebieden van Spanje: Ribera del Duero. Vraag een Spanjaard waar de beste wijn vandaan komt en je krijgt eerst als antwoord natuurlijk zijn eigen dorp maar daarna bijna zeker Ribera del Duero voor rood.

We hebben Pablo Gonzáles Beteré in het najaar van 2015 ontmoet en waren onder de indruk van de kwaliteit van zijn wijnen: krachtig, karakter, volle aroma’s maar toch verfijnd en niet dicht getimmerd met eikenhout zoals bij vele traditionele Rioja wijnen.

Valtravieso ligt op 920 meter, de hoogste wijngaarden van dit DO gebied. DO, maar er zijn geruchten dat er snel een upgrade naar DOCa (de hoogste classificatie) zal plaatsvinden. De hoge ligging zorgt ervoor dat er een groot verschil is in dag en nacht temperatuur. Hierdoor kunnen de druiven zowel fysiologisch(suiker) en fenolisch(tannine, smaak en kleurstoffen)mooi rijp worden.

Pablo kiest ervoor om wijnen te maken welke voldoen aan de eisen van de Do Ribera del Duero: Joven, Crianza, Reserva. De Joven noemt hij Roble en geeft deze wijn, hoewel niet verplicht, toch 6 maanden licht eiken. De Gran Reserva(minimaal 5 jaar lageren) maakt hij alleen in extreem geschikte jaren.

Naast de Do wijnen maakt hij top wijnen maar dan met die druiven en rijpingstechnieken die hij nodig vindt om de beste wijnen te maken:  de VT11 wijnen, de 11 staat voor het oogstjaar.

De familie González Beteré heeft ook een wijngoed in Rueda waar een erg mooie, fruitige en frisse Verdejo wordt gemaakt.

www.valtravieso.com

Selectie uit het assortiment van Valtravieso en Dominio Nogara

Valtravieso

Finca Santa Maria

€9,25

Valtravieso

Crianza

€12,50

Valtravieso

Reserva

€20,50

Valtravieso

VT11 Tinta Fina

€25,50

Dominio Nogara

Verdejo

€8,50